Varför lära sig franska idag?

Varför ska man lära sig franska?

Franskan är ett internationellt språk: Det är arbetsspråk inom FN, ett av de tre viktigaste språken inom EU (tillsammans med engelska och tyska) och det enda språket inom Europadomstolen. I Europa talas språket förutom i Frankrike officiellt i Belgien (Bryssel är franskspråkigt), Schweiz, Luxemburg och Monaco.

Franska är även ett av de vanligaste språken på internet, och språket innehar en 6:e-8:e plats vad gäller mängd text och sidor producerade på ett språk. Franska språket är naturligtvis erkänt viktigt inom mat, vin, konst och kultur.

Det finns inget skäl som är bättre än det andra, men om man tycker att det känns svårt att motivera studier, så kanske fakta i form av statistik kan övertyga.

Visste du att franska talas i 51 länder? Nära 401 miljoner personer talar franska på planeten (2022), varav 212 miljoner gjorde det dagligen (Källa: OIF) och 98 som modersmål (Källa: Worlddata.info). Franska är för övrigt fortfarande det näst mest studerade språket. Hela 125 miljoner personer studerar franska (2022, källa: Franska utrikesministeriet), vilket alltså är fler än infödda talare av språket.

Som alltid, så finns det varierar statistiken aningen beroende på källa. Det finns siffror på att franskan är officiellt språk i så många som 56 länder och/eller delstater.

För mer information och jämförselse med andra språk, ta gärna en titt på grafiken här: https://www.lucasinfografia.com/Mother-tongues

Om du vill läsa mer kan du undersöka artiklarna nedan, en på franska, och en på engelska:
https://www.axl.cefan.ulaval.ca/francophonie/francophonie.htm
https://www.diplomatie.gouv.fr/en/french-foreign-policy/francophony-and-the-french-language/the-french-language-in-figures/infographic-french-the-5th-world-language/
Skriv ut artikel