Varför lära sig franska idag?

Varför ska man lära sig franska?

Det finns inget skäl som är bättre än det andra, men om man tycker att det känns svårt att motivera så kanske statistik kan bidra med motivation.

Visste du att franska talas i 51 länder? Nära 76 miljoner personer talade i maj 2015 franska på planeten. Franska är för övrigt fortfarande det näst mest studerade språket. Hela 82 miljoner personer studerar franska, vilket alltså är fler än infödda talare av språket. (Även om den kan tyckas en blek siffra då man ser att 1 500 miljoner personer lär sig engelska.)

För mer information om andra språk, ta gärna en titt på grafiken här: http://www.lucasinfografia.com/Mother-tongues

Men som alltid, så finns det vissa skillnader i statistiken.

Det finns siffror på att franskan är officiellt språk i så många som 56 länder och/eller delstater, och därtill siffror på att så många som 220 miljoner människor är fransktalande.

Vad gäller de som studerar språket finns siffror som snarare talar om 120 miljoner studenter.

Det betonas också att franska är ett internationellt språk. Det är arbetsspråk inom FN, ett av de tre viktigaste språken inom EU (tillsammans med engelska och tyska) och det enda språket inom Europadomstolen.

Franska är även ett av de vanligaste språken på internet, och språket innehar en 6-8e plats vad gäller mängd text och sidor producerade på ett språk.

Om ni vill läsa mer kan ni kika på artiklarna nedan, en på franska, och en på engelska:
http://www.axl.cefan.ulaval.ca/francophonie/francophonie.htm
http://www.diplomatie.gouv.fr/en/french-foreign-policy/francophony-1113/the-status-of-french-in-the-world
Skriv ut artikel